Snautseri pähkinänkuoressa


Historiaa
Snautseri polveutuu suo- eli turvekoirasta, joka on yksi vanhimmista Euroopassa eläneistä koiraroduista. Etelä-Saksa on rodun varsinainen synnyinseutu ja siellä sitä pidettiin miltei kansalliskoirana. Snautseria käytettiin mm. hevostalleilla vahti- ja rottakoirana.

Snautserille oli ominaista jo tuolloin karkea karva ja tuuhea parta kulmakarvoineen. Kansan parissa Etelä- Saksassa kutsuttiin viiksiä "Schnauz" tai "Schnauzer". Tästä parrakkaat koirat saivatkin nimensä. Vuonna 1880 snautseri sai rotumääritelmänsä Saksassa. Nykyään rotua löytyy kaikista maanosista. Suomeen ensimmäiset snautserit tuotiin 1930-luvulla. Koskaan snautseri ei ole ollut muotikoira, mutta aina sillä on ollut omat uskolliset ihailijansa.

Ulkomuoto
Snautseri on karkeakarvainen, uljasryhtinen, voimakas, neliömäinen koira ja samalla hyvin elegantti ja temperamenttinen. Snautserilla on jalo pitkänomainen pää, tuuheat kulmakarvat ja parta, ilme on tarkkaavainen ja jopa röyhkeä. Runko on syvä ja tiivis, selkälinja aavistuksen laskeva, kulmaukset normaalit ja liikeet maatavoittavat. Snautserin väri on musta tai pippuri&suola (harmaa) ja koko 45-50 cm.

Luonne ja käyttöominaisuudet

Oikea snautseri omaa aimo annoksen uteliaisuutta ja rohkeutta. Se pitää lapsista ja hoitaa "baby-sitterin" tehtävät tunnollisesti. Snautseri on yhden perheen koira eikä yleensä piittaa vieraista. Isännälleen se on ehdottoman uskollinen. Snautseri nauttii toiminnasta ja ulkoilusta. Se on väsymätön lenkkikaveri. Snautseri soveltuu erinomaisesti mm. agilityyn, tokoon ja palveluskoiralajeihin.

Hoito
Snautseri kuuluu trimmattaviin rotuihin. Sen turkki nypitään kahdesti vuodessa. Lisäksi "siistiminen" kahden - kolmen kuukauden välein pitää koiran ulkonäön rotumääritelmän mukaisena. Trimmauksen pystyy oppimaan itsekin, mutta ainakin aluksi on parempi kääntyä kasvattajan tai ammattitaitoisen trimmaajan puoleen. Hyvin trimmattu turkki on helppohoitoinen ja eikä siitä lähde karvoja.

Muut hoitotoimenpiteet supistuvat normaaliin turkinhoitoon (kampaus ja pesu tarvittaessa), hampaiden, silmien ja korvien puhdistukseen, kynsien leikkuuseen sekä tasapainoisesta ruokinnasta ja riittävästä liikunnasta huolehtimiseen.

Teksti: Anu Katila
Lähde: Suomen Snautserikerhon rotuesite